Ce stil alegi pentru fotografia de nunta?

Ce stil alegi pentru fotografia de nunta?

Salutare tuturor si bine ati venit pe blog-ul meu!

In acest prim articol, m-am hotarat sa scriu despre stilurile fotografice practicate in fotografia de nunta. In primul rand, un stil se formeaza si nu se adopta, nu-ti poti alege un anumit stil ci el te alege pe tine. Un stil se defineste dupa multi ani de munca si provocari. Pana acum, sa zic 7-8 ani, nu se punea atat de mult accent pe fotografia de nunta ca acum. Atunci mai degraba se punea accent pe filmare, care acum poate ca ni se pare kitsch. Se faceau si cateva fotografii cu mireasa in palma si ceva in genul ūüôā

1. Stilul fotojurnalistic este tot mai imbratisat si de fotografii din Romania, pentru ca se bazeaza pe surprinderea momentelor acelei zile, cu bune si rele, cu situatii imprevizibile, cu lacrimi, rasete si emotii. Fotograful trebuie sa fie mereu cu un pas inainte pentru anticiparea momentelor, trebuie sa fie discret, un bun observator asupra evenimentului cat si a invitatilor si nu intervine in firul de desfasurare al evenimentului. In final, fotografiile vor reda evenimentul cat mai natural si real acelei zile. Acest stil are insa si anumite aspecte care pot fi considerate dezavantaje pentru alti fotografi sau miri, cum ar fi:

– fotograful nu foloseste blitz-uri sau lumini suplimentare, ceea ce il forteaza pe fotograf sa seteze o valoare ISO ridicata in aparat, din cauza bisericilor care sunt foarte intunecate la noi, lucru care duce la pierderea calitatii fotografiei, efectul fiind numit”zgomot de imagine”.

– fotograful va lucra doar cu lumina naturala, uneori insuficienta, iar unele momente se intampla foarte rapid (o lacrima, un sarut etc), lucru care poate duce la fotografii miscate. O fotografie miscata este cosmarul oricarui fotograf pentru ca nu mai are leac la postprocesare, va ramane miscata sau va fi aruncata.

– sedinta foto din ziua evenimentului si fotografia de cuplu nu reprezinta principalul atu al unui fotograf fotojurnalist. Pentru rezultate maxime in aceste momente ale evenimentului, fotograful intervine si regizeaza anumite cadre, iar acel fotograf nu s-ar mai numi fotojurnalist. In plus, la o sedinta foto outdoor, unde se doresc rezultate foarte bune se folosesc blitz-uri ca lumini de umplere sau/si contur.

florentina-marius_20-august-2016-466-custom

Cei care fac bine acest stil fotografic obtin adesea rezultate foarte bune din punct de vedere al emotiei pe care o fotografie o transmite privitorului, dar oare toti cei care apeleaza la un fotograf care iti eticheteaza stilul fotojurnalistic, cunosc cu adevarat ce presupune si cum vor arata imaginile finale? Pentru foarte multi fotografi, acest termen este si un instrument de promovare  desi nu toti il practica 100%.

2. Stilul “Fine Art” – cum spun unii fotografi “este un stil greu de definit dar il recunosc cand il vad”. Este un stil elegant, modern, care necesita un anumit background din partea fotografului, fie legat de arta, fie legat de fotografie sau de lucrul frumos. Fotograful se bazeaza mult pe portetistica (portretele de pregatire ale mirilor), pe detalii (ceasul, butonii etc), foloseste o compozitie abstracta si creativa, fotografiaza mult in indoor si lumina slaba si foloseste lumina naturala. Fotografiile lui vor arata diferit fata de ale altor fotografi, sunt frumoase, impecabile dar uneori nu¬†se potrivesc cu modul sau stilul de viata al mirilor.

_ION5919-2 (Custom)

3. Stilul “Epic” – stilul “wow!”, in opinia mea este un stil spre care toti fotografii tanjesc, mai mult sau mai putin. Este un stil care necesita folosirea blitz-urilor si a altor lumini suplimentare pentru o lumina impecabila, creativa. Fotografii care iubesc acest stil se bazeaza foarte mult pe sedintele foto unde isi pot pune in practica talentul de a lucra cu oamenii, creativitatea dar si tehnicile fotografice. Un astfel de fotograf are o logistica dupa el, stie cum sa formeze o schema de iluminare cu 2 sau 3 blitz-uri , stie ce inseamna masurarea expunerii si unde trebuie sa o masoare (pe fundal, pe highlights) si fotografiaza mult in outdoor, in peisaje colorate si superbe. ¬†Aici sunt anumite tehnici de fotografiere si editare, care impreuna dau rezultatul final.¬†Fotografiile finale exprima dramatism, sunt de revista! Chiar si asa, fiind totul perfect, sunt critici care spun despre acest stil ca este ireal sau photoshopat.

andreea-stefan-7-custom

 

4. Stilul “Traditional” – unde fotografia de grup este nelipsita, deasemenea se fac fotografii cu fiecare invitat in parte¬†si poate si cateva fotografii cu mirii, intr-un parc din apropierea bisericii, daca mirii vor mai avea¬†ceva timp la dispozitie. Chiar daca nu este pe placul multor fotografi, acestia il practica pentru ca se cere, dupa sloganul “clientul este stapanul nostru”. Intotdeuna recomand clientilor mei sa-si aloce timp suficient pentru sedinta foto (intre 1,5 si 3 ore), sa dea importanta sedintei foto, sa-si doreasca sedinta foto si daca se poate sa nu fie conditionati de ora bisericii sau a restaurantului ar fi perfect. O regula pe care toti oamenii trebuie sa o inteleaga este ca nu poti obtine rezultatele mai sus mentionate (stilul 3) daca adopta acest stil.

Carmen & Costi_25 iunie 2016 (590) (Custom)

Daca ar fi sa trag o concluzie si sa spun care stil ma motiveaza si ma atrage nu as putea sa va raspund, totusi pot spune ca ordinea de combinare a lor, pentru mine, este: 3 / 1 / 2 / 4 .

Trageti si voi concluzii, pe voi care stil va motiveaza?

Ce stil ati prefera la nunta voastra?

Nota: fotografiile folosite in cadrul acestui articol sunt fotografii din portofoliul propriu si sunt reprezentative stilurilor prezentate, nu sunt 100% pe stilul respectiv.

Filled Under : Articol

1 Comment


    • Casa Anke
    • October 20, 2017
    • Reply
    • Cancel Reply

    Foarte faine fotografiile si articolul este excelent !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.